Dubrovnik voor beginners

Dubrovnik | bezienswaardigheden | musea | stedentrip | vervoer | reisinformatie | weer & klimaat | links

Het weer in Dubrovnik

Voor veel mensen is het klimaat en het weer bepalend waar ze op stedentrip of vakantie gaan. Natuurlijk is niets zo vervelend als dat je vakantie verregend wordt of dat je dagen in een snikhete stad loopt rond te sjokken. Om dit te voorkomen proberen we je aan te geven welke periode je het beste een bezoek kunt brengen aan Dubrovnik en de omliggende regio. Natuurlijk heb je geen zekerheden als het over het klimaat gaat, want niets is zo veranderlijk als het weer.

Dubrovnik bezienswaardigheden

Dubrovnik is een levendige stad bomvol historie maar ook nieuwe hippe plekjes. In Dubrovnik valt er dan ook voldoende te zien en te beleven.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft een top tien voor Dubrovnik samengesteld:
Dubrovnik bezienswaardigheden top 10

Klimaat

Dubrovnik heeft net als de rest van het aan de kust gelegen deel van Kroati een mediterraan klimaat dat wordt benvloed door zijn ligging aan Adriatische Zee. Deze invloed zorgt ervoor dat er zo goed als geen weersextremen voorkomen in Dubrovnik. Zo zal het kwik maar zelden onder het minpunt komen en ligt de gemiddelde dagtemperatuur in de zomerperiode net iets onder de dertig graden Celsius. Over het algemeen kan gezegd worden dat Dubrovnik een erg aangenaam klimaat heeft, maar dat er van oktober tot en met april behoorlijk wat neerslag kan vallen. Het klimaat van Dubrovnik zorgt er ieder jaar weer voor dat de stad tot n van de drukst bezochte steden aan de Adriatische kust is.

Winterzon

De kans op winterzon in Dubrovnik is erg klein tot nihil. Dit maakt de stad dan ook erg ongeschikt als winterzonbestemming. In de wintermaanden komt het kwik er niet of nauwelijks boven de tien graden Celsius uit en ligt de gemiddelde neerslag behoorlijk hoog. Met gemiddeld drie tot vier uur aan zon per dag kan je onmogelijk spreken van een winterzonbestemming. Op de koudste dagen van het jaar zal het kwik in de avond en nacht onder het minpunt zakken, maar dat zal in praktijk niet al te veel voorkomen. Vorst overdag is er een zeldzaamheid.

Warme hete zomermaanden

De zomermaanden in Dubrovnik kunnen behoorlijk warm en op sommige dagen zelfs heet zijn. De gemiddelde dagelijkse temperatuur ligt er net iets onder de dertig graden Celsius, maar er zijn dagen dat het kwik richting de veertig graden Celsius kan gaan. Op deze dagen kun je maar het beste de koelte van de Adriatische zee opzoeken aangezien het dan in de stad echt te warm is. Gelukkig zal de temperatuur richting de avond en nacht dalen waardoor het er weer een stuk aangenamer wordt.
In de smalle straatjes van de historische binnenstad van Dubrovnik kun je nog wel genoeg koelte vinden op de warmste dagen, maar op de pleinen zal je het niet lang volhouden. Op de stadsmuren heb je ook wel last van de zon, maar hier zal een zeewind voor de nodige verkoeling zorgen. Als je het dan alsnog te warm krijgt dan kun je natuurlijk altijd een verkoelende duik nemen in de zee. De Adriatische zee zal in deze periode ongeveer 24 graden Celsius zijn.

Neerslag

Op jaarbasis valt er behoorlijk wat regen in Dubrovnik. Behoorlijk wat meer zelfs dan een hoop andere Kroatische plaatsen die aan de kust liggen. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de ligging van de stad. Met name door zijn ligging in de buurt van een gebergte. Dit zorgt ervoor dat regenbuien geen kant op kunnen en hun water boven Dubrovnik laten vallen. Gelukkig valt de meeste neerslag in de wintermaanden en zal er in de zomerperiode slechts geringe neerslag vallen. Als er neerslag valt in de zomerperiode dan is dit vaak van korte duur. In de zomermaanden kan de neerslag gepaard gaan met hevige onweersbuien. Dit prachtige natuurlijke schouwspel kom je in heel Kroati tegen en zorgt voor mooie plaatjes, maar zorg er wel voor dat je en veilig plekje uitzoekt om ernaar te kijken.

Weersextremen

Doordat de stad sterk onder de invloed staat van de Adriatische zee komen er in Dubrovnik weinig tot geen weersextremen voor. De weersextremen die er voorkomen, extreem hete dagen, hevige onweersbuien en langdurige periodes met neerslag in de wintermaanden, zijn nu ook niet zo heftig dat ze gelijk gevaar opleveren.

Klimaattabel Dubrovnik

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 7 C 0 C 3 uur 13 dagen 123 mm 14 C
februari 9 C 1 C 4 uur 12 dagen 114 mm 14 C
maart 12 C 3 C 5 uur 13 dagen 102 mm 14 C
april 16 C 7 C 6 uur 12 dagen 101 mm 15 C
mei 21 C 11 C 8 uur 11 dagen 66 mm 18 C
juni 25 C 14 C 9 uur 11 dagen 58 mm 21 C
juli 28 C 16 C 10 uur 7 dagen 34 mm 24 C
augustus 28 C 16 C 9 uur 7 dagen 60 mm 25 C
september 24 C 13 C 8 uur 8 dagen 95 mm 23 C
oktober 19 C 9 C 6 uur 10 dagen 127 mm 20 C
november 13 C 5 C 4 uur 12 dagen 150 mm 17 C
december 8 C 1 C 3 uur 13 dagen 142 mm 15 C
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Beste reisperiode

Qua weer zijn de maanden juni, juli en augustus de beste maanden om een bezoek te brengen aan Dubrovnik. Je hebt dan de minste kans op langdurige neerslag en de meeste kans op warm zomers weer. Het enige nadeel in deze periode is dat het wel eens te warm zou kunnen zijn. Wil je dit voorkomen, dan kun je het beste in de late lente- of vroege herfstmaanden de stad bezoeken. De kans op langdurige neerslag is er dan wel iets hoger, maar de kans op hete dagen is er dan minimaal.
Natuurlijk kun je ook in de winterperiode een bezoek brengen aan Dubrovnik, maar hou er wel rekening mee dat het er koud en nat kan zijn.

Meer info over Dubrovnik

De volgende sites bieden goede tips en informatie over Dubrovnik:
bijzondere plaatsen in Dubrovnik
Dubrovnik in n dag
Dubrovnik informatie
Dubrovnik weer & klimaat

alle rechten voorbehouden - Mediajam i.s.m. Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy